град  Бургас
улица  "Фердинандова" №44
ТЕЛ.: 056 99 11 33
 GSM : 0890 99 11 16  

 

 

  • slide1
  • slide3

Премахване на татуировки с Q–Switched  лазер

 Голяма част от хората на даден етап от живота си дали спонтанно или дълго обмислено решават да увековечат някого, да изразят култ към нещо или просто да се украсят с нещо сладко и секси като си направят татуировка. Половината от тях обаче по-късно започват да съжаляват  и искат тя да бъде премахната. Каквито и да са причините за това пациентите желаят премахването  да стане бързо, безболезнено, без белези и остатъчни петна по кожата. Тъй като при татуировките пигмента се инжектира дълбоко под кожата,  старите методи на премахване (ексцизии, дермабразио, химичен пилинг и по-старите лазери) причиняваха неприемливи цикатрикси.

В настоящия момент най-ефективното средство за премахване на татиуровки, перманентен грим и някои видове пигментации, са специален вид лазери, наречени Q-switched лазери. Те са по-меки, по-ефективни и по-щадящи  кожата, като склонноста им да предизвикват белези е минимизирана. Това е сравнително нова технология, като независимо дали пигментът е внесен отвън или е ендогенен, принципът им на действие е един и същ. Те излъчват изключително мощни и ултракъси импулси , които разбиват пигментните частици на множество по-малки частички, които се поглъщат от макрофагите в кожата и в продължение на седмици се отвеждат от организма чрез лимфната система. Пигментните частици са твърде големи и постоянни за да може да бъдат отсранени по естествен начин чрез растежа и излющването на горния слой на кожата.

Кои татуировки могат да бъдат премахнати?

Както професионално направени така и непрофесионални тауировки с различна давност, размер и цвят подлежат на премахване с Q–Switched лазерa. 

Всички цветове ли могат да бъдат премахнати?

Най-ефективно се повлияват черните и тъмни татуировки, а в по-слаба степен зеленият и червеният цвят. Най-проблемни са жълтите, белите и светло сините цветове, които трудно се обезцветяват. Най-добре се повлиява синият туш спецално предзначен за направата на татуси. 

Какво се случва по време на и непосредствено след процедурата?

Първо пациентът се разпитва за евентуалните противопоказания, прави  се оглед на  татуировката. Участъкът на тауировката и около него се почиства за да се отсранят мазнините от кожата. След това се слагат специални защитни очила и се настройва апарата в зависимост от татуировката. По време на процедурата интензивен светлинен лъч прониква в участъка на татуировката. При татуировки с по-тъмни бои под въздействието на високата температура обработения участък побелява (рисунката изсветлява) и наподобява „лимонена кора”, този ефект трае няколко минути, след което цветът се възстановява и привидно става по-наситен. След процедурата, зоната е леко оточна, чувствителна и периферно зачервена, както при слънчево изгаряне. Обработеният  участък се намазва с антибиотичен препарат и се поставя превръзка. Впоследствие се образува коричка, която пада в рамките на 1-2 седмици. При обработка на татуировки с червена или зелена боя реакцията на кожата не е толкова бурна, но е възможна появата на малки кръвонасядания. Може да има нарушена цялост на епидермиса, а понякога и кървене при по-дълбои татуировки. Периодът на възстановяване зависи от обема на процедурата и индивидуалните оздравителни способности. Зачервяването и повишената чувствителност на кожата могат да продължат няколко седмици, може да се наблюдава разлика в цвета и промяна в текстурата на кожата. Тези промени се подобряват постепенно. В началото може да не забележите значителен резултат, докато не се приложат няколко поредни процедури.

Болезнена  ли е процедурата?

По време на процедурата може да има слаба болка. Най-често тя се описва, като парещо усещане, леко боцкане или барабанене. За намаляване на болката  се използва успокяващ крем или локален анестетик.

Колко процедури са необходими за отстраняването на татуировка и какъв е интервалът между тях? 

Обезцветяването и отстраняването на багрилата става прослойно - от повърхносните към дълбоките слоеве. Броят на сеансите зависи от вида на татуировката (професионална или аматьорска), което определя  типа на мастилото, наситеността и дълбочината, на която е въведено. От значение са  също давността, цветът, зоната в, която е разположена татуировката и индивидуалните особености на епидермиса за всеки пациент. Средно една професионално направена многоцветна и наситена татуировка изисква от 5 до 8 сеанса, докато любителските едноконтурни татуировки изискват от 3 до 5 сеанса. В редки случаи броят на сеансите може да надхвърли десет, докато в други случаи е необходим само един сеанс за пълно отстраняване. Времето необходимо на организма да резорбира и изхвърли пигментните остатъци по лимфен път е минимум 3 седмици, което от своя страна влияе  върху интервала между отделните процедури. Интервалът между сеансите  се определя по преценка на лекаря като може да варира от 6 до 8 седмици.

Грижи преди и след процедурата:

Минимум 2 седмици преди процедурата не трябва да се излагате на слънце, също така месец след процедурата са забранени плаж и солариум с цел избягване на хиперпигментации. В първите няколко дни  мястото  трябва да се поддържа чисто, не трябва да се мокри и трябва да се избягват топлинни процедури като сауна, солариум и гореща вана.

Добре е да знаем, че:

  • - най-добри резултати се постигат при татуси направени със син туш или специално предназначени за татуиране оцветители;
  • - повече сеанси изискват татусите, при които имаме образуван белег;
  • - трудно се обезцветяват травматичните татуировки, тъй като става дума за обработка на големи вътрекожни фрагменти;
  • - минимален ефект се постига при татуировка, направена с мастило от химикал;
  • - по-лесно се премахват по-старите татуировки в сравнение с направените скоро; 
  • - най-неподатливи на премахване са пигментите съдържащи флуоресциращи бои;
  • - често при третиране на перманентен грим около устните и веждите се наблюдава първоначално потъмняване  вследствие на самите процедури, след което при последващите сеанси избледняват.