град  Бургас
улица  "Фердинандова" №44
ТЕЛ.: 056 99 11 33
 GSM : 0890 99 11 16  

 

 

  • slide1
  • slide3

Лазерно отстраняване на пигментации с Q- Switched лазер

Според проучвания идеалният тен за жените е "равномерният тен!". Но идеалният вид на кожата ни често е нарушен от пигментни петна. Много жени над 40 имат една или повече зони с хиперпигментация. При младите дами този проблем също се среща все по-често. Младежкият, сияен вид често се определя от това колко е равномерен тенът. Само равномерният тен може оптимално да отразява светлината, което придава свеж и енергичен вид на кожата. 

Какво представлява пигментацията?

Цветът на кожата се определя от пигмента меланин, който се намира в епидермиса. За синтезата му са отговорни клетките меланоцити. Колкото повече меланин  се съдържа в кожата, толкова по-тъмна е тя. При натрупване на голямо количество меланин по кожата на лицето, гърдите и ръцете се получават пигментни петна.

Причини за поява на пигментациите?

1. Ултравиолетовите лъчи, особено в летния период, при продължителното пребиваване на плажа без фотозащитни кремове може да доведат до активация на меланоцитите и неравномерното натрупване на пигмент в кожата.

2. Промени в хормоналния фон, които могат да предизвикат изменения в пигментацията. Примери за това са: бременност, лактация, нарушения на  менструалния  цикъл, заболявания на щитовидна жлеза.

3. Възрастови изменения - с възрастта  кожата  става по-възриемчива към ултравиолетовите лъчи и затова  се появяват локални хиперпигментации.

4. Заболявания на вътрешните органи: черен дроб, жлъчен мехур и др.

5. Прием на лекарства повишаващи чувствителността към слънцето – противозачатъчни, антибиотици или употреба на неподходящи козметични средства.

6. Значение има и наследственността и типа на  кожата. Например, хора със светла кожа  имат повишен риск от изгаряне и затова и повишен риск от образуване на хиперпигментации.

7. Травми - изгаряния, ухапвания и др.

Видове пигментации в зависимост от първопричината:

Слънчеви или наричани от някои старчески петна – по-чести са сред хора с по-бяла кожа, които са прекарвали дълго време на открито и на слънце без протекция. Точно затова ги намираме по откритите части на тялото – лице, деколте, гърба на дланите, ръцете и раменете.

Мелазма (или "маска на бременността") – кафявите петна по челото, скулите и горната устна, които се появяват най-често през бременността, но понякога също и при прием на противозачатъчни или други лекарства или използване на неподходяща козметика.

Пигментация на мястото на възпаление (пъпка, ухапване от насекомо, изгаряне и др.)

Как можем да заличим пигментните петна?

По отношение на премахването на петната има няколко варианта за справяне или поне намаляване на проблема - микродермабразио, химически пилинг.

Най-ефективен и най-често използван метод за отстраняване както на единични така и на дифузни пигментации е лазерното третиране с Q-Switched Nd:YAG лазер.

Какво представлява лазерното отстраняване с Q-Switched Nd:YAG лазер?

Q-Switched Nd:YAG лазера генерира светлина, която се поглъща от меланина (пигмента на петната), трансформира се в топлина разрушаваща го на дребни частици, които постепенно и по естествен начин се отвеждат от организма. Светлината, въздейства избирателно върху натрупания меланин, като лазерният лъч разрушава само таргетните клетки без да уврежда околните тъкани. След процедурата пигментното петно потъмнява  и в рамките на  5 -14 дена започва интензивно лющене , след което петното изчезва. След процедурата се появява лек оток и зачервяване в третираната зона, което е нормално.

Каква е продължителността на една процедура? 

Продължителността на процедурата е тясно обвързана с големината на третираната зона. При единични пигментации варира от 1 до 3 мин., а при  дифузни пигментации е около 30 мин.

Колко процедури включва курсът на лечение?

Броят на необходимите процедури зависи от големината на обработваната пигментация и нейната дълбочина. При единични повърхностни пигментни петна, когато пигментът е само в епидермиса  са нужни от 1 до 3 процедури. Когато пигментът е разположен и в епидермиса и в дермата и са налице дифузни пигментации са необходими от 4 до 6 процедури. 

Кога е най-подходящо да се правят тези процедури и какви грижи изисква обработваната зона по време на лечението и след това?

Най-подходящ за тези процедури е есенно-зимният сезон като могат да се прилагат до м. Април вкл. Необходимо е ползването на подхранващ фотозащитен крем и да се избягва продължителното излагане на слънце и солариум за да се сведе до минимум появата на рецидиви.