град  Бургас
улица  "Фердинандова" №44
ТЕЛ.: 056 99 11 33
 GSM : 0890 99 11 16  

 

 

  • slide1
  • slide3

Стриите представляват фини линии по тялото, в резултат от накъсване предимно на еластичните влакна, не толкова от колагеновите. При образуването на стрии кожата става тънка и първоначално розова на цвят.

С течение на времето те изсветляват и стават бели или придобиват цвета нa кожата. При стриите не можем да говорим за заболяване, а по-скоро за естетичен проблем, който създава известен дискомфорт и ниско самочувствие у притежателя си.

Кои са най-честите причини за поява на стриите?

Причините са много и разнообразни, но основната е свързана със силно механично разтягане на кожата, за което тя не е подготвена.

Например:

През пубертета стриите могат да се появат, когато юношите преминават през периоди на интензивен растеж. Хормоналните промени на тази възраст, особено повишеното ниво на стероиди, намаляват еластичността на съединителната тъкан и допълнително допринасят за образуването на стрии.

При бременност ,от една страна интензивният растеж на бебето изпъва кожата в зоната на корема, а от друга страна високите нива на хормони (прогестерон, релаксин и естрадиол), отслабват съединителната тъкан на кожата. При около 80% от бременните жени се появяват стрии по цялото тяло.

При рязкото напълняване или отслабване също се образуват стрии. Променят се нивата на хормоните, които пък намаляват колагеновите и еластинови нишки в съединителната тъкан на кожата.

Други причини за появата на стриите могат да бъдат  някои лекарства – кортикостероиди, анаболни стероиди, андрогени и др. 

Кои  са методите за справяне със стриите?

Според специалистите най-доброто, което можем да направим, е да предотвратим появата на стрии, което на практика е почти невъзможно. Колкото до справянето с тях - то е истинско предизвикателство. Най-често използваните методи са:

  • - различни специализирани медицински кремове за премахване на стриите;
  • - микродермабразието;
  • - химичният пилинг;
  • - мезотерапия.

Всички изброени по горе методи крият известно неудобство, поради  нуждите от продължително третиране и не толкова задоволителните резултати.

Златен стандарт в дългия процес за заличаване на стриите и белезите са терапиите извършвани в комбинация между фракционирани аблативни и неаблативни лазери. Клиника Лазермед разполага с фракциониран аблативен CO2 и най-новия лазер в световен мащаб фракционен неаблативен лазер Er:Glass (fiber/scanningtype)-1540 nm.

Какво е действието на фракционния  СО2 лазер?

Лазерният  лъч е разбит на множество малки светлинни снопчета. Така моделирано лазерното лъчение има въздействие върху кожата наподобяващо убождане от таралеж, като се редуват зони на микро-въздействие и по-големи зони, където липсва въздействие върху кожата.

Крайният ефект от фракционираното лазерно лъчение са микроскопични травми в кожата на разстояние от 0.5 мм до 1 мм и с дълбочина до 1-1.5 мм. Въздействие върху кожата от такъв тип се счита за доста малко, но в същото време нашия организъм го възприема като доста сериозна травма. Така “излъган”, нашия организъм бива накаран да произвежда голямо количество градивен материал, какъвто в случая се явява колагена и епителната тъкан на нашата кожа. Именно това е причината, която предизвиква тоталната регенерация на тъканите, като крайния ефект е успешно заличаване на белези, бръчки, разширени пори и дори редуциране на така омразните стрии предизвикани от бърз юношески растеж, бременност или бързо напълняване. По време на самата процедура не се наранява цялата кожа, а само отделни участъци от нея под формата на микроскопични колони –микротермални зони. Всяка такава зона е заобиколена от здрава и незасегната от лазера област. Това позволява на кожата да се възстанови много бързо, дори при обработване на по-големи повърхности. Така се активира производството на нови и здрави колагенови влакна, които изглаждат релефа на кожата, подобряват и възстановяват нейната структура, плътност и еластичност.

Какво е усещането при процедура с фракционен CO2 лазер?

След процедурата с фракционен CO2 лазер  кожата е като след слънчева баня.

Как се извършва процедурата с фракционен  СО2 лазер?

Манипулацията  се извършва  под местна упойка- обезболяващ крем, в будно състояние.

Колко време за възстановяване се изисква след процедурата с фракционен СО2 лазер?

В течение на 2-3 дни след процедурата се наблюдава лек оток и зачервяване на кожата, с последващо образуване на фини корички.

Колко процедури са необходими за най-добър ефект?

Препоръчва се  курс от 3-5 процедури. Следващата процедура  се определя след преглед на дерматолог, но не по-рано от 4 седмици.

Какви резултати се очакват след проведен курс ?

Видим ефект има още след първата процедура. Активира се производството на нови и здрави колагенови влакна, които изглаждат релефа на кожата, подобряват и възстановяват нейната структура, плътност и еластичност. Стриите стават все по-тънки и незабележими след всяка следваща процедура.

Какъв е механизма на действие при фракционирания неаблативен Er:Glass(fiber/scanning type)-1540 nm лазер?

Посредством фракционна фототермолиза неаблативния фракционен лазер води до създаването на микроколони от коагулирана тъкан с приблизително 150 микрометра в диаметър, които се простират от епидермиса в дермис. Така се предизвиква оздравителен отговор на раните, като замества дезорганизираната, уплътнена съединителна тъкан, със здрава нова тъкан. При това значително намалява появата на съединителна тъкан (като отстранява коагулираната тъкан и я заменя със здрава). Незасегнатата, нетретирана кожа, заобикаляща всяка микроскопична рана позволява бърза реепитализация на третираната тъкан на белега или стрията.

Кой е подходящ за тази процедура?

Лъч с дължина на вълната 1540 nm  е подходящ за всеки тип кожа.

Колко процедури са необходими за постигане на терапевтичен ефект?

Броят на процедурите се определя в зависимост от размера, вида и повърхността на третирания белег. Обикновено терапевтичния ефект се постига постепенно в рамките на 3 до 4 процедури, като при някои пациенти е възможно да са необходими повече или по- малко. Като интервала между процедурите е 4 седмици.

Болезнена ли е процедурата?

Пациентите изпитват лек дискомфорт и само преходни оток и/или зачервяване, които са с продължителност от няколко часа до няколко дни. 

 Кога се вижда резултата от процедурата?

 В разстояние на 4 седмици от първата процедура се наблюдава промяна в гъвкавостта и симптомите на белега/стриите, като всяка следваща процедура прави ефекта по- видим.